Gratis 7 tips om je HSP beter te leren managen
Vertel me meer!

Page content

article content

Waarom je grenzen aangeven niet egoïstisch is

Zo vaak zie ik vrouwen worstelen met het aangeven van hun eigen grenzen. En misschien herken je het wel van jezelf. Dat het al snel voelt als egoïstisch, om je eigen grenzen voor op te stellen. Tot je er over heen gaat.. en weer een tijdje nodig hebt om bij te komen… Oops….

 

Wat vind jij er precies egoïstisch aan?

Als jij het herkent van jezelf, dat je het lastig of egoïstisch vind om je grenzen aan te geven.. ga er dan eens voor zitten en schrijf voor jezelf op wat maakt dat je denkt dat het egoïstisch zou zijn. Er is niks goed of fout. Schrijf gewoon op wat er in je op komt. Waarom vind jij het egoïstisch? Of waarom denk je dat anderen het egoïstisch zouden vinden?

Misschien zie je jezelf wel als superwoman, en vind je het een teken van zwakte als je niet altijd alles maar aankunt. Dat je soms een stapje terug moet doen. Zie je dat als falen.

Of, misschien ben je bang dat anderen je niet goed genoeg vinden als je duidelijk je grenzen aangeeft als het genoeg is.

Vraag jezelf ook eens af: wat vind je er van als iemand anders zijn of haar grenzen aan geeft?

Antwoord op deze vragen geeft je inzicht voor jezelf over wat maakt dat je er wellicht problemen mee hebt om je grenzen aan te geven. Als je weet waar voor jou de blokkade zit… kun je er iets mee doen.

 

Je grenzen aangeven komt niet in de buurt van egoïsme

Stel, jij geeft je grenzen niet aan. Daarom ga je zelf over die grenzen heen, of je omgeving. Het gevolg daarvan is, is dat je niet de leukste persoon op aarde bent. Niet voor jezelf. Niet voor je partner. Niet voor je vrienden en vriendinnen. Niet voor je ouders. Niet voor je broers en/of zussen. En ook niet voor je kinderen (voor de mama’s onder ons). Moe. Gefrustreerd. Futloos. Nee, niet echt je-van-het. Of wat zeg ik? Helemaal niet zelfs.

 

Stel, jij geeft je grenzen wel helder aan. Daardoor ga je er vrijwel nooit meer overheen. Je voelt je goed. Hebt veel energie. Bent vrolijk. Heerlijk! Nu ben je ineens wél de persoon die je wilt zijn. Voor jezelf. Voor je partner. Voor je vrienden en vriendinnen. Voor je ouders. Voor je broers en/of zussen. En dus eventueel voor je kids.

Wat is er nu egoïstischer? Wel óf niet je grenzen aangeven?

 

Als je het lastig vind om je grenzen aan te geven,

bedenk je dan altijd wáárom het voor jou belangrijk is om het wél te doen. Wat voor verschil het maakt. In jouw leven. Maar ook in het leven van die ander. Als jij binnen je eigen grenzen blijft, ben je een veel leuker persoon. Win-win dus!

 

 

Comment Section

0 reacties op “Waarom je grenzen aangeven niet egoïstisch is

Plaats een reactie


*