Gratis 7 tips om je HSP beter te leren managen
Vertel me meer!

Page content

article content

Ik voel me als HSP vaak anders dan anderen

1 op de 5 mensen zou zich onder de HSP’ers kunnen scharen: hoog sensitieve personen. Oftewel: mensen die prikkels op een (zeer) diepgaande manier verwerken. Als jij tot die groep behoort, komt het gevoel dat je je ‘anders voelt dan anderen’ wellicht bekend voor. Ik herken het in ieder geval heel sterk bij mezelf.

 

Waarom dit logisch is

Als je tot een minderheid behoort, wat het geval is als je hoog sensitief bent, dan heb je al snel het gevoel dat je anders bent ‘dan de rest’. In principe is dit ook zo. Er zit namelijk een verschil tussen jou als HSP’er en anderen die niet hoog sensitief zijn. Jij verwerkt prikkels op een hele andere (veel diepgaandere) wijze dan die andere persoon/personen. En dat kan zo zijn gevolgen hebben.

Als meer mensen in jouw omgeving niet-HSP zijn dan wel-HSP (wat een relatief grote kans is gegeven het feit dat 1 op de 5 HSP is), dan is het logisch dat je je anders voelt. En misschien ook wel heel erg onbegrepen. Omdat zij niet snappen hoe jij je soms voelt. Dat je vaak meer tijd voor jezelf nodig hebt. Gek wordt als er te veel om je heen gebeurd. En het liefst harde geluiden en felle lichten vermijd. Dat kan knap lastig zijn.

 

Waarom helder communiceren met niet-HSP’ers zo belangrijk is

Mensen die niet hoog sensitief zijn, weten simpelweg niet hoe jij de wereld ervaart. Hoe jij al die prikkels ervaart. Hoe het is om echt overprikkeld te zijn. Of aan te voelen dat je in de buurt komt. Ze weten het niet. En daar kunnen ze niks aan doen.

Wat jij kunt doen, is er over communiceren met hen. Over hoe jij je voelt. Wat jij ervaart. En welke gevolgen dat heeft. Over hoe jij er mee om wilt gaan, maar ook hoe ze het beste met jou om kunnen gaan. Neem ze mee in jouw verhaal, zodat ze weten waarom je doet wat je doet. Ze weten nu natuurlijk nog steeds niet hoe het écht voelt, maar krijgen er wel een veel beter beeld van. Ik weet zeker dat er een wereld voor ze open gaat. Een wereld waar ze geen weet van hebben als jij er niet over communiceert.

 

Comment Section

0 reacties op “Ik voel me als HSP vaak anders dan anderen

Plaats een reactie


*