Gratis 7 tips om je HSP beter te leren managen
Vertel me meer!

Page content

article content

Groeikeuzes vs. Comfortkeuzes

Op een dag maak je bizar veel keuzes. Veelal zijn dit relatief kleine keuzes, zoals welke kleding je aantrekt, hoe laat je van huis vertrekt, wat je als lunch gaat eten enzovoort. Dan zijn er keuzes die wat langer invloed hebben, zoals waar je op vakantie gaat. Welke sport je gaat beoefenen en bij welke sportclub. Ik noem maar iets.

Natuurlijk krijg je ook op z’n tijd te maken met grotere keuzes, die voor langere tijd en/of een grotere impact maken op je leven. Het kiezen van een studie of baan. Of het starten van een eigen zaak. Het kopen van een huis.

Wat voor keuze het ook is, je maakt altijd ofwel een groeikeuze, of een comfortkeuze.

 

Stilstaan bestaat niet

Even heel iets anders: als jij naar de sportschool gaat voor een fit en strak lijf, dan zul je daar aan moeten blijven werken. Je kunt niet een paar maanden of jaren de gym induiken, dan resultaat hebben en er vervolgens mee stoppen. Je lichaam blijft dan niet in de shape zoals die was toen je nog wel trainde. Je zult er aan moeten blijven werken.

Zo is het met alles in het leven. Groei vereist een bepaalde mate van stress. Een bepaalde mate van inspanning en uitdaging die vereist wordt, zodat je blijft groeien. Of, in ieder geval niet weer terug sukkelt naar de situatie waar je je eerder bevond.

 

Groeikeuzes vs. Comfortkeuzes

Een groeikeuze laat je groeien (no shit sherlock). Belangrijke aanvulling: die groei treedt op, ongeacht de uitkomst van die keuze. Het maakt je sterker. Ook al is de uitkomst van die keuze niet zoals verwacht. Of gehoopt. Je hebt er van geleerd. Hebt nieuwe paden betreden. Belangrijke inzichten opgedaan.

Waarbij een comfortkeuze je niet laat groeien. En als je niet groeit, en stilstaan niet bestaat, dan hobbel je dus achteruit…  Comfortkeuzes zijn die keuzes die nu fijn aanvoelen, maar waarvan je eigenlijk ook wel weet dat je er daarmee niet gaat komen.

 

Enkele voorbeelden

Een groeikeuze zou zijn om tóch te gaan trainen, ook al is dat eenmalig bij een andere gym dan waar je normaal heen gaat. Een comfortkeuze zou zijn dat je niet gaat trainen, omdat je niet precies weet hoe het gaat bij die andere gym.

Een groeikeuze zou zijn om tóch de taart af te slaan op de eerstvolgende verjaardag, omdat het niet bij je huidige doelen past. Een comfortkeuze zou zijn dat je toch maar wel een stukje neemt, al is het maar om vervelend commentaar vanuit je omgeving te voorkomen.

Een groeikeuze zou zijn om tóch die ene persoon te gaan bellen die wellicht klant van je wilt worden, ook al vind je dat spannend. Een comfortkeuze zou zijn dat je niet belt, en wel wacht op een berichtje van hem/haar (die er wellicht nooit gaat komen).

Een groeikeuze zou zijn om tóch naar je leidinggevende te stappen en een gesprek aan te gaan over de werkdruk die je ervaart. Een comfortkeuze zou zijn dat je jouw ervaring niet bespreekbaar maakt, en alles blijft zoals het is.

 

Zoals je ziet, die comfortkeuze geeft je direct een fijn gevoel. Dat is wat nú prettiger voelt. Waarbij een groeikeuze niet per se comfortabel is op dit moment, maar wel op de langere termijn!

 

 

Hoe zit het bij jou? Kijk eens naar de keuzes die je dagelijks maakt. Zijn dat vooral groeikeuzes? Of blijf je vooral hangen in de comfortkeuzes?

 

 

Comment Section

0 reacties op “Groeikeuzes vs. Comfortkeuzes

Plaats een reactie


*