Gratis 7 tips om je HSP beter te leren managen
Vertel me meer!

Page content

article content

7 tips voor een leuk en ontspannen leven

Wie komt het niet bekend voor? Een agenda die van begin tot eind gevuld is. Een agenda waar over een week of misschien wel een maand ergens een (klein) gaatje vrij is voor een nieuwe afspraak. Een baan, opleiding of cursus, een huishouden, kinderen en/of andere mensen die jouw hulp behoeven, bijhouden wat een ander doet via social media (oja, en posten hoe leuk jouw eigen leven is), sporten, gezond eten, sociale activiteiten en dan ook nog ergens tijd moeten overhouden voor ontspanning. Met zijn allen lekker druk, druk, druk.

 

Hoe houd je het vol én leuk?

 

1 – Wees selectief

Hoe graag je misschien alle activiteiten bijwoont of uitvoert die op je pad komen, het gaat je hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Of in ieder geval, niet op een gezonde manier welke voor lange tijd vol te houden is. De kunst is om een selectie te maken van die activiteiten die echt jouw aandacht behoeven, en de rest (voor nu) links te laten liggen. Kijk niet alleen naar wat (zogenaamd) moet, maar selecteer zeker ook wat jij wilt.

 

2 – Stel prioriteiten

Nu je weet aan welke activiteiten en zaken jij je aandacht gaat besteden, is het van belang om prioriteiten vast te stellen. Wat wil of moet je eerst doen? Waar staat een (keiharde) deadline voor, of waar zet je zelf een (keiharde) deadline voor. Zorg dat je weet waar jouw aandacht nu nodig is. Vergeet je eigenbelang niet als prioriteit te zien. Een deadline voor de baas halen is belangrijk, tijd om te werken aan jouw doelen en dromen doet daar absoluut niet voor onder. Jij bent je eigen baas.

 

3 – Zorg voor een planning

Ah fin. Je hebt de meest belangrijke activiteiten en zaken geselecteerd en er vervolgens een prioriteit aangekoppeld. Tijd om te plannen. Zodat je ook weet wanneer je wat gaat doen. Wel zo effectief.

 

4 – Focus

Doe één ding tegelijk. Vergeet multitasken. Focus. Doe wat je nu aan het doen bent, wat nu op je planning staat, en niks anders. Dit zal je efficiëntie verhogen, zodat je weer eerder tijd vrij hebt voor andere/nieuwe dingen.

 

5 – Zorg voor ontspanning

Het is verleidelijk om je planning tot in de puntjes vol te plannen. Vergeet echter niet dat je in dat geval ook je ontspanning zult moeten plannen. Weet jij waar jouw batterij weer van volloopt zodat je met frisse moed weer verder kan werken aan je dromen en doelen? Welke vorm van ontspanning het is? Dat maakt niet zoveel uit. Als het maar meer energie oplevert dan het kost, en je zo nu en dan aandacht besteed aan zowel lichamelijke als geestelijke rust. Geloof mij, je lichaam heeft deze ontspanning nodig om de huidige maatschappij ook maar een beetje bij te kunnen benen. Tip: combineer ontspanning met beweging als dit voor jouw werkt. Paar uurtjes druk geweest met je werk of studie? Loop buiten een rondje als ontspanning. Beweging en ontspanning in één. Bingo!

 

6 – Zorg voor jezelf

Tijd inplannen voor ontspanning is belangrijk, zoals hierboven al gezegd. Maar met ontspanning alleen red je het niet. Zorg ervoor dat je regelmatig beweegt en dat je basis voedingspatroon bestaat uit volwaardige, gezonde producten waar je iets aan hebt. Je gezondheid is de basis om überhaupt iets van drukte vol te houden. Vind je het lastig om te ontdekken wat voor jou werkt? Kijk dan even hier.

 

7 – Geniet!

Vraag aan iemand hoe het gaat, en 9 van de 10 keer krijg je als antwoord: druk. Of druk is in ieder geval onderdeel van het antwoord. Hoe fijn en mooi zou het zijn als je een antwoord ontvangt in de richting van: het gaat goed, ik geniet van wat ik doe. Rennen en vliegen, alles nog even snel doen, geen tijd hebben voor spontane leuke dingen… het komt het genieten vaak niet ten goede. Dus hoe druk je het ook mag hebben, hoeveel je ook te doen mag hebben, geniet van dat wat je doet. Misschien geniet je niet van alles, maar probeer het in ieder geval. ‘ See the good in everything you do.’

 

Aan drukte ga je in de huidige maatschappij niet tot moeilijk ontkomen. En dat hoeft ook niet per se. Drukte brengt ook mooie dingen met zich mee. Onthoud echter: hoe druk jij bent, waar jij druk mee bent en vooral: hoe jij omgaat met jouw drukte, heb je zelf in de hand.

 

 

Comment Section

0 reacties op “7 tips voor een leuk en ontspannen leven

Plaats een reactie


*